Resepi Mee Kari Pasti Enak
BAHAN-BAHAN PENYEDIAAN :
- 1 - 2 peket mee kuning
- 2 batang serai - di titik
- 5 cawan santan
- 1-2 cawan air
- 3 sudu rempah kari daging
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 5 tangkai daun kesum
BAHAN-BAHAN SAMPINGAN :
- 500 grm ayam / isi ayam
- 500 grm udang
- 2 peket fish ball
- 1 peket tauhu puff
- 5 biji telur - direbus
- 200 grm taugeh-dicelur
- Kacang panjang secukupnya - dicelur
- Garam secukup rasa
BAHAN DIKISAR HALUS :
- 6 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- 5 cm lengkuas
- 3 cm kunyit hidup
- 3 cm halia
- 10 biji cili kering
- 1 sudu besar belacan
CARA MEMASAK :
1) Tumis semua bahan yang dikisar sampai timbul bau wangi , masukkan rempah kari , serbuk ketumbar , serai , daun kesum dan terus kacau sampai rempah masak kemudian masukkan santan serta air . Kacau semua bahan-bahan supaya menjadi mesra dan biarkan kuah mendidih.
1) Tumis semua bahan yang dikisar sampai timbul bau wangi , masukkan rempah kari , serbuk ketumbar , serai , daun kesum dan terus kacau sampai rempah masak kemudian masukkan santan serta air . Kacau semua bahan-bahan supaya menjadi mesra dan biarkan kuah mendidih.
2) Bila kuah dah mendidih masukkan ayam dan biarkan sampai ayam masak. Masukkan fish ball dan garam . Kemudian masukkan udang dan masukkan juga tauhu puff dan terus kacau , biarkan kuah mendidih seketika sahaja jika lama sangat nanti udang jadi terlalu masak . Jika kuah masih terlalu pekat boleh di tambah sedikit sahaja air.
3) Celur mee , taugeh dan kacang panjang serta , rebus semua telur.
* Isi ayam boleh di masak sekali dengan kuah atau isi ayam ini di rebus berasingan dan di siat- siat kecil , bila nak makan baru di letak sekali dengan mee. Bahan terakhir dimasukkan sekali kerang di dalam kuah dan tauhu pop /puf , kacau dan biar mendidih sekejap saja.
Selamat mencuba! Kongsikan dengan kami pendapat anda tentang resepi ini. Dah cuba? Macam mana rasanya?
0 Response to "Resepi Mee Kari Pasti Enak"
Post a Comment